viernes, 23 de octubre de 2009

Aliments S.A. Quines alternatives?

Fa uns dies, una sòcia i companya de TISOC ens va fer arribar informació d'un curs que es portarà a terme el proper mes de novembre i ho volia compartir amb tots nosaltres, així que moltes gràcies: curs de l'impacte de la indústria agroalimentaria en la producció, la distribució i el consum d'aliments, així com les alternatives que es plantegen des de diferents moviments socials que s'organitza des des de la Xarxa de Consum Solidari, conjuntament amb Món 3, la Fundació Universitat UB i la Universitat de Barcelona.

Curs: Aliments S.A. Quines alternatives?
novembre 2009, dimarts i dijous de 18.30h a 21h

Presentació
L'alimentació no és avui un dret garantit. El creixent monopoli del sector agroalimentari supedita la necessitat de menjar al lucre econòmic. Unes poques empreses transnacionals controlen cadascun dels trams de la cadena alimentària, des de la producció en origen passant per la transformació fins a la distribució final, aconseguint enormes beneficis gràcies a un model agroindustrial liberalitzat i desregularizat.
En aquest context, és imprescindible reivindicar el nostre dret a la sobirania alimentària: que els pobles puguin decidir les seves polítiques agrícoles i d'alimentació, que puguin protegir i regular la producció i el comerç agrícola interior amb l'objectiu d'aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària. És necessari avançar cap a un altre model de producció, distribució i consum d’aliments que posi en el centre les necessitats de les persones i el respecte al medi ambient.

Coordinadors: Xavier Montagut i Esther Vivas

Professorat:
Rosa Binimelis, Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles
Xavier Montagut, Xarxa de Consum Solidari
Xavier Montanyès, Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles
Joaquim Sempere, Universitat de Barcelona
Marta Soler, Ecologistas en Acción
Esther Vivas, Xarxa de Consum Solidari


Programa

Sessió 1
10 novembre 09
L’agricultura no és una mercaderia
La creixent mercantilització de l’alimentació i l’aposta per un model agrícola i ramader intensiu i industrial vulnera cada dia més el dret dels pobles a la sobirania alimentària. Qui és qui en l’agricultura actual? Quin paper hi juguen multinacionals del sector i institucions públiques?
Xavier Montanyès, Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles

Sessió 2
12 novembre 09
Polítiques agrícoles i comercials: què s’hi amaga?
El cas de l’OMC, els Tractats de Lliure Comerç i la Política Agrícola Comú de la Unió Europea.
Marta Soler, Ecologistas en Acción

Sessió 3
17 novembre 09
Privatitzant la terra, l’aigua i les llavors
Els recursos naturals estan patint una creixent privatització i mercantilització. Es comercialitza amb allò que des de fa segles pertany a la humanitat. Quins són els impactes
d’aquest procés? Quines conseqüències té?
Rosa Biniemelis, Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles

Sessió 4
19 novembre 09
La cara oculta dels supermercats
Impacte de la gran distribució comercial (supermercats, hipermercats, grans cadenes de distribució...) en l’agricultura, els drets laborals, el medi ambient, el model de consum actual, entre d’altres.
Esther Vivas, Xarxa de Consum Solidari

Sessió 5
24 novembre 09
L’explosió de les necessitats
És possible un món amb equitat i ecològicament sostenible? Anàlisi de les relacions entre consum i crisi ecològica.
Joaquim Sempere, Universitat de Barcelona

Sessió 6
26 novembre 09
Un altre consum, per un altre món
Alternatives a l’actual model de consum. Avançar vers una producció, una distribució i una producció social i ecològicament més justa.
Xavier Montagut, Xarxa de Consum Solidari


Totes les sessions es realitzaran: Aula J.M. Valverde, Facultat de Biblioteconomia i Documentació (C/ Melcior de Palau, 140). Universitat de Barcelona.

Informació i secretaria del curs: MÓN-3, A/e: mon-3@pangea.org www.mon-3.org

XARXA DE CONSUM SOLIDARI
A/e: projectes2@xarxaconsum.org
www.xarxaconsum.net

No hay comentarios: